www.norlander.se

Johannes Norlander (1974, Sweden) studied architecture at Chalmers Institute of Technology in Gothenburg and the Royal Institute of Technology in Stockholm. While in Stockholm Johannes also studied graphic design at the Konstfack College of arts, crafts and design – an experience that informed the direction of his work, which has been called naive post-minimalism. Johannes' first produced design – the L-series storage unit – was created in 2001 for Asplund, and has been followed by pieces for Nola, Collex and HAY. He has received particular attention for the chair Kyparn (2003) for Nola and the shelving system Cano (2008) for HAY. He received the Bruno Mathson design prize in 2005. Johannes first architectural work was in interior design and in a number of collaborative architecture projects in Italy and Switzerland. In 2004, Johannes established his own practice; Johannes Norlander Arkitektur. With the houses Alta (2008), Tumle (2009) and Morran (2010), he developed pared-down forms relating to Nordic climate and modernist tradition. For the past few years, the practice has approached larger scales – with apartment buildings for Oscar Properties and HSB currently under construction. Scaling up is not a priority in itself, however, and the focus of the practice is exploration, and an intuitive work process. Last year, Johannes participated in the AE foundations' project Blackhouse with House with Columns, and in the Lausanne Jardin project with Lausanne Landing No 4.

→Share